(024) 324 36 53 info@qvuitgeverij.nl

Geen mannen,
maar duivels!

Inhoud

Aan het schrijven van het boek Geen mannen, maar duivels! is jarenlang onderzoek voorafgegaan. Rende van de Kamp interviewde oud-legionairs en sprak met vele anderen over de geschiedenis van het Vreemdelingenlegioen en de rol die Nederlanders daarin speelden. Van de Kamp reisde verschillende malen naar Frankrijk om ter plaatse onderzoek te doen, ook bezocht hij Noord-Afrika.

 

Preview van het boek

Klik op afbeelding voor een preview in pdf-formaat.

Preview van het boek
Het resultaat is een boek dat de echte geschiedenis vertelt van de duizenden Nederlanders die in het Vreemdelingenlegioen dienden sinds de oprichting in 1831. De lezer wordt meegenomen op een reis langs de oude depots waaruit de schepen vertrokken die kanonnenvoer afleverden op de Noordafrikaanse kusten. Kennis wordt gemaakt met woeste stammen waarmee de legionairs slag leverden, de enorme verliezen die het Legioen leed in die eerste dagen, maar ook de ziekten die een verschrikkelijke tol eisten.
Na de veroveringsoorlog in Algerije volgden oorlogen in Marokko, Indochina, Mexico, talrijke Afrikaanse landen en ten slotte ook in Frankrijk zelf. Legionairs vochten in alle oorlogen van Frankrijk mee. Bij al deze veldslagen waren Nederlandse legionairs betrokken. De slagvelden van de Frans-Pruisische Oorlog, de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog zijn doordrenkt met Nederlands bloed. Na de Tweede Wereldoorlog hield het niet op, maar werd doorgevochten in de Franse koloniën Indochina en Algerije, waar opnieuw Nederlandse legionairs hun tol betaalden.
De lezer zal kennismaken met dappere mannen die werden overladen met medailles of achterbleven op vergeten slagvelden, maar ook met deserteurs en fantasten. Er wordt diep ingegaan op de redenen van Nederlanders om zich aan te melden bij het Legioen, maar ook wordt getoond wat die mannen meemaakten en hoe ze het leven in het Legioen ervoeren.
Het resultaat is een uniek boek met vele unieke verhalen en interviews, vol met nooit eerder gepubliceerde foto’s, dat het échte verhaal vertelt van Nederlanders in het Franse Vreemdelingenlegioen.