(024) 324 36 53 info@qvuitgeverij.nl

Geen mannen, maar duivels!

Media

Onlangs is Rende van de Kamp geïnterviewd door online broadcasting zender: Veterans Broadcast. Dit station richt zich op veteranen uit alle krijgsmachtonderdelen en politie. De podcast uitzendingen van Veterans Broadcast bestaan een mix uit van muziek, nieuws, interviews en andere gerichte informatie.

Klik hier om het gehele interview te beluisteren.

Extra materiaal

De jaren van onderzoek voor het boek brachten Rende van de Kamp op talloze plaatsen waar legionairs hun sporen achterlieten. Oude kazernes, slagvelden, begraafplaatsen, garnizoenen in Noord-Afrika die waren uitgegroeid tot steden, musea, monumenten of zomaar sporen van oorlog die nog altijd zichtbaar zijn. Van de Kamp maakte op veel locaties foto’s, maar helaas konden vele daarvan niet worden geplaatst in het boek. Soms waren ze minder relevant voor de Nederlandse legionairs waar het boek over gaat, soms waren ze niet goed genoeg, maar soms ook was er simpelweg geen plaats in het boek door de vele andere foto’s. Om deze foto’s toch hun verhaal te laten vertellen, is een aantal ervan uitgezocht voor deze website.


Het hoofdkwartier van het Vreemdelingenlegioen

Een bezoek aan het hoofdkwartier van het Franse Vreemdelingenlegioen leverde ook foto’s op die voor het boek onbruikbaar waren of waar betere foto’s voor werden gevonden. Soms was er simpelweg geen plaats meer. Het museum van het Vreemdelingenlegioen werd juist op het moment van bezoek verbouwd en was dus gesloten.

Slagvelden van de Eerste Wereldoorlog

Bij de plaats Morthomme zijn nog de sporen van de oorlog te zien. Een heel dorp werd van de aardbodem weggevaagd, terwijl de soldaten ondergrondse gangen aanlegden.

Het Vreemdelingenlegioen in Marokko

Marokko is een tehuis geweest van het Vreemdelingenlegioen. De legionairs vochten hier niet alleen, zij legden ook veel infrastructuur aan. Tunnels, wegen, bruggen, spoorwegen, kleine posten, grote kazernes en garnizoensplaatsen werden door legionairs gebouwd. Nog overal zijn de sporen te vinden van hun verblijf. Sommige oude posten zijn bijna vergaan, bruggen liggen soms eenzaam en verlaten in een droge rivierbedding, maar andere bouwsels zijn nog steeds in gebruik. De beroemde ‘Tunnel van de legionair’ is nog steeds een onmisbare schakel op de weg naar Midelt. Sommige garnizoensplaatsen met exotische namen zijn uitgegroeid tot steden. Oumalme du Dades werd van een administratief centrum met kazernes een Marokkaanse stad, net als Ouarzazate waar nu de beroemde Atlas-studios liggen waar grote speelfilms worden opgenomen. De film Legionnaire, bijvoorbeeld met Jean-Claude Van Damme.

Joodse legionairs

Al voor de Tweede Wereldoorlog meldden joden uit Duitsland en Polen zich aan bij het Vreemdelingenlegioen om mee te kunnen vechten tegen de Duitsers. Uiteindelijk meldden zich van de 165.000 joodse vluchtelingen in Frankrijk ongeveer 25.000 aan. Zij kwamen terecht in haastig samengestelde marsregimenten die de klappen opvingen van de Duitse Blitzkrieg. Joods kanonnenvoer om de Franse legers tijd te geven zich terug te trekken en te hergroeperen. Ook later tijdens de oorlog zouden zich joden aanmeldden om mee te vechten.

Opvang van oud-legionairs

Wat gebeurt er met de legionairs die na hun contract afzwaaien? Wat komt er van ze terecht wanneer ze oud zijn geworden of ziek? Van de Kamp reisde naar Frankrijk en bezocht enige instituten waar oude legionairs hun laatste dagen slijten.

Het museum van het Vreemdelingenlegioen in Puyloubier

Een bezoek aan Puyloubier leverde naast foto’s van het Institution des Invalides ook veel foto’s op van het museum. Helaas waren de meeste foto’s onbruikbaar door spiegelingen van de vitrinekasten.

QV op Twitter